in vier stappen goed brainstormen

In vier stappen een goede brainstorm

Bekijk de video of lees de blog over in vier stappen een goede brainstorm.

Is het tijd om nieuwe producten te bedenken of om je huidige producten te verdiepen? Ga dan brainstormen! In deze blog beschrijven we de vier stappen die je doorloopt voor een goede brainstorm.

1. Wat doe je voor dat je gaat brainstormen? 

De start van een goede brainstorm begint bij het opschrijven van het onderwerp of het probleem waarover je wilt brainstormen. Ook het bepalen van een doel is belangrijk. Dit kun je bepalen door een doel qua tijd of aantal ideeën eraan te koppelen. Ga 20 minuten brainstormen of stop niet voordat je 30 ideeën op papier hebt staan. Door dit te doen voer je je creativiteit op want de beste ideeën komen als je onder druk staat.

2. Start het brainstormen!

Het eerste wat je te doen staat als je gaat brainstormen, is het opschrijven van wat je al weet over het onderwerp/probleem. Dan is dat alvast uit je hoofd en op papier. De volgende tip is om verschillende invalshoeken te gebruiken. Denk na over wat jij wilt verkopen maar ook over wat jouw klanten zouden willen kopen. Ligt dit op een lijn of heb je een gat ontdekt die je met een nieuw product kunt opvullen? Een andere tip is om de nieuwe producten te visualiseren. Hoe ziet je nieuwe product eruit? Is het een e-book, is het een video, een 1 op 1 gesprek of heel iets anders? Probeer je voor te stellen welke kleur je product heeft, wat het doet en waar het voor nodig is. Dit helpt je om je nieuwe ideeën uit te breiden.

Heb je het tijdslimiet of het x aantal ideeën behaald? Dan is het tijd om te stoppen met brainstormen en om verder te gaan met het rangschikken van je ideeën.

3. Je ideeën beoordelen en rangschikken

Nu je al je ideeën verzameld hebt, is het tijd om deze te gaan beoordelen. Wat is realistisch om uit te voeren? Sommige ideeën zijn uitvoerbaar op korte termijn, andere op langere termijn en sommige ideeën zullen niet bij jouw bedrijf passen en vallen dus af. Vervolgens kijk je naar wie het gaat uitvoeren en op welke termijn. Kun je het zelf doen? Of heb je er iemand voor nodig? En wat ga je de aankomende maanden doen en wat pas over een paar jaar?

4. Stappenplan maken en aan de slag

Zorg ervoor dat je alle ideeën ingedeeld hebt in tijd en wie het gaat uitvoeren. Zo kun je gemakkelijk aan de slag met de volgende stap: het concreet maken van een stappenplan. Ga aan de slag met de eerste ideeën die binnen een week of een maand uitvoerbaar zijn. Plan deze in je agenda of maak een grotere planning en hang deze aan de muur. Denk grotere ideeën vast uit en zorg ervoor dat je een reminder aanmaakt zodat je deze plannen niet gaat vergeten in de toekomst. Het voelt namelijk zo goed om nieuwe ideeën daadwerkelijk te implementeren. En zonder uitvoering, is de brainstorm ook een beetje nutteloos natuurlijk 😉

Als laatste tip: een brainstorm kun je natuurlijk zo vaak doen als je wilt. Het belangrijkste is dat je altijd je onderwerp en je doel goed voor ogen hebt, voordat je start met de brainstorm. Succes!

BACK