10 fouten die je niet wilt maken met je eigen website

Heb je net een eigen website gemaakt of laten maken? Check dan even snel onderstaande missers die wij vaak tegenkomen. Your welcome!

10 fouten die je wilt voorkomen als je een eigen website hebt

  1. geen onderhoud aan je website
  2. je content niet up to date houden
  3. links niet meer testen
  4. contactformulieren niet testen
  5. nieuwe pagina’s op privé laten staan
  6. teveel plugins
  7. geen backup maken
  8. teveel mensen toegang verlenen
  9. footer niet up to date houden
  10. oude evenementen verwijderen

Geen onderhoud aan je website

Veel ondernemers starten met een website maar investeren niet in een goed onderhoud. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat een website niet up-to-date wordt gehouden en soms zelf offline kan gaan. Als je een website hebt met niet zo heel veel plugins en pagina’s zal het in eerste instantie wel meevallen. Maar als je je tijd en energie gaat steken in het schrijven van blogs en goede webteksten en je krijgt veel bezoekers, wil je wel dat je website veilig is en online blijft staan. Ons advies is dan ook om altijd een onderhoudscontract af te nemen. Better safe than sorry!

Content niet up-to-date houden

Zoals we hierboven al beschreven gaan veel ondernemers aan de slag met de bouw van hun website. Als de website eenmaal staat, staat hij letterlijk te verstoffen. Gelukkig zien steeds meer ondernemers het belang in van contentmarketing. Je gaat druk aan de slag met allerlei toffe blogs, video en foto’s. Vervolgens plaats je deze op je website en klaar is kees, toch?! Nee, helaas niet. Als je content eenmaal geplaatst is, wordt deze door Google geindexeerd. Hierna komen er nog miljoenen blogs of video’s dagelijks bij op internet. Zorg er dus voor dat je na een paar maanden de content bekijkt en waar nodig aanvult met nieuwe, relevante informatie.

Links niet meer testen

Je kent het wel, je komt op een homepage en daar staat een mooie button met Neem contact met ons op. Je klinkt erop en gaat naar de pagina met het contactformulier. Als je een wat uitgebreidere website hebt, mis je soms het overzicht van het aantal interne links op je website. Hier en daar pas je eens een url aan en voor je het weet worden bezoekers naar een 404 pagina gestuurd en verlies je hun aandacht. Een tip is om de belangrijkste pagina’s (meestal staan deze in je menu) eens per maand letterlijk door te klikken. Check of alle linkjes nog werken en naar de juiste pagina’s gaan.

Contactformulieren niet testen

We zien het vaak gebeuren. Ondernemers willen snel een contactformulier op hun website zetten en zijn al blij dat ze hem erop krijgen. Met als gevolg dat ze vergeten om het formulier te testen. Zo maak je het je potentiële klanten wel erg moeilijk om contact met je te krijgen! Ons advies is om elk formulier dat je maakt gelijk te testen. Het liefste meer dan een keer en in meerdere browsers. Zo weet je zeker dat je geen enkel contactverzoek misloopt.

Nieuwe pagina’s op privé laten staan

Je kent het wel, even snel een nieuwe landingspagina voor een nieuwe dienst online zetten. Je hebt alle teksten goed staan, alle afbeeldingen kloppen en je drukt op bewerken. Daarna sluit je je pc af en wacht op de orders die gaan komen. Helaas ben je vergeten dat je al eerder aan deze pagina hebt gewerkt en staat je pagina dus nog op privé. Zonder inlog van de website zal niemand anders je pagina zien. Dat verklaart waarom er geen orders binnenkomen. Nog een tip: vergeet nooit om de pagina in een incognitovenster te openen. In die weergave ziet een bezoeker namelijk jouw pagina.

Teveel plugins

Je wilt een koppeling met Mailchimp, een bewegende footer, een engelse pagina en nog veel meer. Leuk al die wensen, maar ooit nagedacht over wat het doet met de code van je website? Al die mooie vormgegeven elementen ziet Google namelijk niet zoals jij die ziet op je website. Google leest alleen de codes. Ga voor de gein eens naar een website die je vaak bezoekt, druk op de rechtermuisknop en klik op paginabron weergeven. Nu zie je de codes die Google leest. Hoe meer je kunt scrollen, hoe meer codes er op die pagina staan. Teveel plugins zorgen dus voor teveel code. Vaak gaat dit goed samen, maar soms kan er na een update een stuk van je website niet meer werken. Denk even twee keer na bij welke plugins je echt nodig hebt.

Geen back-up maken

Deze tip heeft te maken met de tip hierboven. Als je (veel) plugins gebruikt, zie je regelmatig dat er een update beschikbaar is. Veel ondernemers die zelf een website hebben gebouwd, installeren deze update zonder van de website een back-up te maken. Vaak gaat dit goed. Tot dat het fout gaat en je website ondersteboven ligt. Dit kan komen doordat een plugin niet samen gaat met sommige andere plugins of instellingen van het thema wat je gebruikt. Maak dus altijd voordat je de plugins gaat updaten een back-up van je hele website zodat je die altijd terug kunt zetten.

Te veel mensen toegang verlenen

Uit ervaring weten we dat ondernemers makkelijk zijn. Zeker als het gaat om handige mensen die jou als ondernemer wel even helpen. Voor je het weet heb je aan een aantal mensen een inlog gegeven van je website. En dan ontdek je dat er stukken niet meer kloppen of dat je hele website kapot is. Niet iedereen die zegt er verstand van te hebben, heeft dat natuurlijk ook echt. Onze tip is om vooraf te vragen wat degene die om toegang vraagt van plan is op je website aan te passen en ken dan de juiste beheerdersrol toe. Niet iedereen heeft namelijk alle rechten van jouw website nodig om iets aan te kunnen passen in bijvoorbeeld jouw webshop.

Footer niet up to date houden

Dit is een belangrijk onderdeel van je website. Je footer wordt namelijk op elke pagina getoond. Zorg ervoor dat het jaartal (als je die erin hebt staan) klopt, zeker na de jaarwisseling. Staan er menu items in je footer? Zorg dan ook dat deze up to date zijn.

Oude evenementen verwijderen

Organiseert jouw bedrijf regelmatig evenementen en zet je deze bijvoorbeeld op je homepagina? Zorg er dan voor dat je evenementen die geweest zijn verwijdert van je pagina. Zo krijg je geen aanmeldingen voor evenementen die al geweest zijn.

Dit waren onze tips. Heb je er zelf nog een? Laat deze dan achter in een reactie hieronder!

BACK